Onderstaand artikel geldt voor: Windows 8.1

Hoe start je een app of een programma

Als je in Windows 8.1 een bureaubladprogramma of een app wil opstarten dan kan je dat op verschillende manieren.

Het programma of de app staat op het Startscherm

Als het bureaubladprogramma of de app als tegel voorkomt op het Startscherm dan klik je eenvoudig op de tegel.

Het programma of de app staat op het Bureaublad

Als het programma of de app voorkomt op het Bureaublad dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Het programma of de app staat op de Takenbalk (de brede balk die standaaard onderaan het bureaublad staat). Klik dan op het pictogram.
  • Het programma (apps niet) staat met naam en pictogram op het bureaublad zelf. Dubbelklik dan op de naam of het pictogram.

Je wil de app of het programma opzoeken in het Apps-weergave scherm

Het Apps-weergave scherm kan je alleen oproepen als je in het Startscherm bent. Vanuit het bureaublad gaat dit niet.

Hoe oproepen?

  • Klik met de muis in het Startscherm op de neerwaardse pijl links onder op het scherm. Als de pijl niet zichtbaar is schuif dan even met de muis.
  • Op een aanraakscherm moet je vanaf het midden van het scherm naar boven vegen.

Het Apps-weergave scherm verschijnt nu en toont alle apps en bureaubladprogramma's die op de computer staan in de vorm van kleine pictogrammen met de naam van de app of programma.

Als je de app of het programma gevonden hebt klik dan op de tegel om dit te starten.

Elke nieuwe app die je installeert (via de Store app), verschijnt automatisch in de Apps-weergave met naast de naam het woordje nieuw. Hetzelfde gebeurt met nieuwe bureaubladprogramma's maar de installatie daarvan gebeurt niet via de Store app maar door een specifieke installatieprocedure (via DVD, internet download, enz.).

Deze methode om een app of programma te starten is natuurlijk omslachtiger dan de eenvoudige klikmethode via Startscherm of bureaublad. Klik hier als je wil weten hoe je een app of programma in het Apps-weergave scherm kan vastmaken aan het Startscherm of de Takenbalk van het bureaublad.

Een app of programma opzoeken door de naam te typen

Je kan in Windows 8.1 een app of bureaubladprogramma ook opstarten door via het toetsenbord de naam te typen. De procedure is een beetje verschillend of je dit via het Startscherm doet of via het bureaublad.

  • Als het Startscherm getoond wordt kan je via het toetsenbord zondermeer de naam van het programma of de app beginnen typen. Onmiddellijk verschijnt er rechts een zoekpaneel waarin alle programma's en apps getoond worden waarvan de naam of een deel van de naam overeenkomt met wat je hebt getypt. Zij verschijnen bovenaan in een mogelijk lange lijst.
    Merk op dat behalve overeenstemmende programma's en apps ook andere zaken kunnen getoond worden zoals: titels van liedjes, namen van fotobestanden, artikels op het internet, enz.

  • Vanuit het bureaublad moet je met de muis eerst rechts klikken op de Start toets. In het popup menu klik je dan op Zoeken. Je zal zien dat nu hetzelfde zoekpaneel verschijnt als hierboven beschreven. Typ nu de naam van de app of het programma.

Als de gewenste app of bureaubladprogramma in de lijst zichtbaar wordt moet je enkel daar nog op klikken om die te starten.